Het is bijna zover, aankomende donderdag zullen acht sociale ondernemingen op de Demoday van HeldCare hun groeiplan presenteren. Een goed moment om stil te staan bij het doel dat HeldCare wil bereiken. Initiatiefnemer Achmea Foundation ontwikkelde het programma samen met Social Enterprise NL vanuit de wens om sociaal ondernemerschap in de zorg aan te moedigen en te ondersteunen. Maar waarom eigenlijk die focus op sociaal ondernemerschap? Karlijn Korten, Manager Programma’s bij Achmea Foundation, licht dit toe.
Waarom richt de Achmea Foundation zich op sociaal ondernemerschap in de zorg?
“De laatste jaren is er veel veranderd in het Nederlandse zorgsysteem, en omdat mensen meer zelf moeten organiseren en de overheid zich terugtrekt, vallen er ook gaten. De Achmea Foundation wil een bijdrage leveren aan het versterken van de zelfredzaamheid van deze mensen en ziet juist voor sociaal ondernemers mogelijkheden om daar een rol in te spelen. Ondernemers nemen initiatief, zien kansen omdat ze zich niet laten tegenhouden door bestaande systemen, en zijn écht vraaggericht omdat zij hun product of dienst succesvol willen verkopen. Als dat ondernemerschap wordt ingezet om een maatschappelijke missie te bereiken, helpt dat echt om nieuwe kansen te creëren voor de mensen die dat nodig hebben.”

Waarom hebben jullie voor de samenwerking met Social Enterprise NL gekozen? En waarom een programma als HeldCare?
“Social Enterprise NL heeft veel kennis over sociaal ondernemerschap en een relevant netwerk en de Achmea Foundation heeft toegang tot de expertise die binnen Zilveren Kruis Achmea aanwezig is. Dat is een mooie mix om een goed programma op te zetten dat sociale ondernemingen helpt om te professionaliseren en hun impact te vergroten. Dat doel is het uitgangspunt van het HeldCare programma. Daarom ligt de focus op het schrijven van een groeiplan en is de prijs een Maatwerktraject waarin de winnaars ondersteund worden om hun groeiplan te realiseren.”
Waarom richt deze tweede editie van HeldCare zich specifiek op ondernemers die een product of dienst voor kwetsbare ouderen hebben ontwikkeld?
“Ouderen moeten tegenwoordig langer thuis blijven wonen en dat brengt allerlei vraagstukken met zich mee. Hoe kun je de nodige zorg voor deze ouderen het beste inrichten? Hoe verbind je mensen om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan? Daar komt bij dat Zilveren Kruis zelf ook een focus heeft op ouderen, waardoor we mogelijkheden zien om de deelnemers van HeldCare ook na het programma nog verder te steunen. We hopen erop dat er zoveel mogelijk samenwerkingen ontstaan.”
Komt er nog een derde editie van HeldCare?
“Het oorspronkelijke plan was om twee edities te organiseren, maar we denken er nog over na of en hoe het programma voortgezet kan worden. Daarvoor is het belangrijk om te onderzoeken of de beoogde impact in de huidige vorm het beste wordt bereikt, en of het programma financieel duurzaam gemaakt kan worden. We zien bovendien nog veel groeiruimte voor sociaal ondernemerschap in de zorg. We blijven hoe dan ook zoeken naar manieren om vernieuwende initiatieven te ondersteunen en zo de zelfredzaamheid van kwetsbare mensen te vergroten!”
Wil je op de hoogte blijven van HeldCare? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: http://eepurl.com/ctN0zj of volg ons via facebook en twitter.