De HeldCare verdiepingsdagen worden gehouden in het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht. Niet zomaar een locatie, maar een verpleeg- en verzorgingshuis dat al 650 (!) jaar bestaat en dat sociaal ondernemerschap in het bloed heeft zitten. Horeca manager Remko van Loenen vertelt er graag meer over.
Het Bartholomeus Gasthuis staat voor persoonlijke en kleinschalige zorg op maat; kan je toelichten hoe jullie hier invulling aan geven?
“We zijn een kleine zelfstandige zorginstelling met ongeveer 100 bewoners en bieden volop keuze qua wonen en zorg: van serviceappartementen waar ouderen geheel zelfstandig wonen met tijdelijke zorg als dat nodig is, tot groepswoningen met 24 uur per dag zorgverlening. Bovendien hebben we alle faciliteiten in huis die een grote zorginstelling ook heeft, zoals fysiotherapie, een fitness studio en een kapper. De meeste van die faciliteiten zijn ook toegankelijk voor mensen uit de buurt: we gaan heel bewust de verbinding met de wijk aan en willen er voor iedereen zijn.”
Er is een transitie gaande naar meer gedecentraliseerde ouderenzorg, die erop gericht is dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen; welke veranderingen brengt dat met zich mee voor het Bartholomeus Gasthuis?
“Ouderen komen steeds vaker pas bij ons wonen als ze al veel zorg nodig hebben. Dat verandert echter niets aan onze missie of visie. Sterker nog: het bevestigt hoe belangrijk het is om een actieve rol in de wijk en de stad te spelen. Daarom hebben we het “UvoorU” concept bedacht: we bieden een aantal diensten aan tegen marktconforme prijzen, bijvoorbeeld de verhuur van zalen en een deel van de menukaart in onze brasserie. De inkomsten daarvan gaan na aftrek van de kosten naar de “UvoorU” producten en diensten; dit zijn (bijna) gratis activiteiten voor mensen in de wijk met een smalle beurs. Zo zorgen Utrechters voor Utrechters.”
Jullie zijn nog bij veel meer initiatieven betrokken, zoals “Adopteer een verzorgingshuis” en een plan om bij te dragen aan een klimaatneutrale stad. Wat is er nodig om deze initiatieven te laten slagen?
“Alles wat we ondernemen draait uiteindelijk om zingeving voor onze bewoners in het huis en in de wijk. Als stichting keren wij geen winst uit en doen we ons werk echt met ons hart. Maar je hebt natuurlijk wel expertise nodig, en de kwaliteit van de service en dienstverlening moet ook kloppen. Als bewoners van de stad dan zelf naar ons toe komen met ideeën voor nieuwe initiatieven, bijvoorbeeld een leesclub, is dat voor ons een mooi bewijs dat we er in slagen om de verbinding met de wijk aan te gaan!”
Wil je op de hoogte blijven van HeldCare? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: http://eepurl.com/ctN0zj of volg ons via facebook en twitter.