Terwijl Demoday steeds dichterbij komt en de spanning stijgt, brachten wij alvast een bezoek aan de locatie waar de feestelijke avond gehouden zal worden: cultuur- en congrescentrum Antropia in Driebergen-Zeist. Al bijna 20 jaar onderneemt Antropia op basis van de Triple P-gedachte People, Planet, Profit. Germien Cox, verantwoordelijk voor de communicatie en PR, legt uit hoe Antropia die gedachte in de praktijk brengt.
Op welke manier geven jullie invulling aan de Triple P-gedachte?
“Een mooi voorbeeld op People-vlak is ons personeelsbeleid: we letten er bewust op dat onze medewerkers een afspiegeling vormen van de maatschappij, dus bij ons vind je jong en oud, man en vrouw, en mensen met en zonder hulpvraag. Met betrekking tot Planet denken we na over de invloed die we met ons ondernemen hebben op de leefomgeving.

We maken daarom heel bewuste keuzes met betrekking tot ons producten- en dienstenaanbod. Zo is onze keuken volledig biologisch en maken de koks gebruik van lokale ingrediënten van het seizoen. Een ander voorbeeld van onze manier van ondernemen is de inrichting van het restaurant. Dankzij een bijzondere samenwerking met designer Jean Marc de Bouvrie en Pantar, een werk-leer bedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zijn we erin geslaagd met hergebruikt pallethout het restaurant een geheel eigentijdse uitstraling te geven. Daarnaast bieden we onze gasten de mogelijkheid om de CO2-uitstoot, veroorzaakt door de organisatie van een bijeenkomst, aan te pakken. Voor slechts € 0,30 per bezoeker per bijeenkomst kan men groen vergaderen en dat hebben dit jaar al 3500 mensen gedaan in Antropia!”
Antropia bestaat nu al bijna 20 jaar: is er in de loop der jaren iets veranderd in jullie manier van ondernemen?
“Antropia onderneemt van begin af aan maatschappelijk verantwoord en in de loop der jaren hebben we veel nieuwe ideeën in de praktijk gebracht. Externe ontwikkelingen hebben daar ook aan bijgedragen: zo is de markt voor duurzame producten gelukkig steeds groter geworden en is de belangstelling en waardering voor duurzaam ondernemen flink gegroeid. Dat horen we ook terug van onze gasten die duurzaamheid een belangrijk criterium vinden bij de keuze voor een congreslocatie, naast ligging, bereikbaarheid en service uiteraard.”

Hebben jullie plannen voor de toekomst?
“Jazeker, we willen nieuwe stappen blijven zetten. Voor het MVO-netwerk Nudge fungeren we met zo’n 40.000 bezoekers per jaar bijvoorbeeld als testlocatie voor nieuwe duurzame producten die voor onze gasten relevant kunnen zijn. Een andere mooie ontwikkeling is dat we sinds kort het eerste Nederlandse congrescentrum zijn dat deelneemt aan United Economy. Dat is een netwerk van ondernemers die onderling zaken doen in Uniteds, een circulair betaalmiddel dat direct gekoppeld is aan de waarde van goederen en diensten en los staat van speculatieve markten. Dit versterkt de relatie tussen de bedrijven en maakt ze minder afhankelijk van de financiële sector. Zo wordt geld weer dienstbaar aan bedrijven en de samenleving, en bouwen we van onderaf actief aan een eerlijke en duurzame economie.”
Benieuwd naar de sociale ondernemingen en hun groeiplannen? Kom dan naar onze Demoday. Wil je op de hoogte blijven van HeldCare? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: http://eepurl.com/ctN0zj of volg ons via facebook en twitter.