Return to site

Over de waarde van intuïtie voor ondernemers: procescoach Herman Dummer vertelt

Herman Dummer is tijdens HeldCare de procescoach van het Amsterdams Vervoer Collectief en CRDL. Hij weet heel goed wat de deelnemers zoal meemaken, hij is zelf ook zelfstandig ondernemer en heeft de afgelopen 16 jaar verschillende bedrijven opgericht. Intuïtie speelt een belangrijke rol in zijn ondernemerschap, en hij deelt zijn kennis over intuïtief handelen graag met andere ondernemers. Juist sociaal ondernemers kunnen er baat bij hebben om hun intuïtie te ontwikkelen en te gebruiken, zo zegt Herman. Daar horen we graag meer over.

Waarom is het als ondernemer belangrijk om je intuïtie te gebruiken?

“Om te ondernemen heb je twee belangrijke dingen nodig: mensen en geld. Een goede ondernemer kijkt niet alleen naar de cijfers en de zakelijke kant, maar weet ook naar zichzelf te luisteren en staat open voor andere mensen. Denk aan het contact met klanten: wat wordt er niet gezegd, maar kan wel door subtiele signalen opgevangen worden? Of denk aan de vele keuzes die een ondernemer moet maken: welke richting ga ik op, wat past bij mij en mijn onderneming? In al die situaties speelt intuïtie een belangrijke rol, en die komt niet zomaar aanwaaien maar is gebaseerd op je ervaringen. Als je leert om naar je intuïtie te luisteren, maakt dat het ondernemen leuker en makkelijker: je ziet en ervaart meer, je vertrouwt op je eigen gevoel en kunt betere keuzes maken.”

Waar ligt bij jou de nadruk op bij het coachen van het Amsterdams Vervoer Collectief en CRDL?

“Ik ben een klankbord voor de deelnemers: ze vertellen mij wat ze tijdens de Verdiepingsdagen hebben geleerd en ervaren. Dat helpt bij ze bij het reflecteren en uiteindelijk ook om keuzes te maken. Het is niet zo dat het thema intuïtie heel expliciet aan de orde komt in de coaching gesprekken, maar impliciet speelt het wel een rol in het soort vragen dat ik stel. Juist bij sociaal ondernemers draait het heel erg om mensen: ze staan open om vanuit de eigen onderneming iets te doen voor de samenleving. Hoe meer het over mensen gaat, hoe meer intuïtief handelen een rol speelt om het doel van de onderneming te bereiken.”

Wat zie je bij de deelnemers gebeuren in het coaching proces?

“Beide ondernemingen denken erover na hoe ze het beste kunnen groeien in een veranderende markt. Om te beginnen weten ze hoe de markt in elkaar zit, wat de regelgeving is en welke werkwijzen er zijn. Het is mooi om te zien hoe ze vervolgens vanuit die kennis naar nieuwe wegen zoeken en creatief worden, bijvoorbeeld door naar andere bedrijfstakken te kijken. Daar is veel vertrouwen en moed voor nodig en dat hebben deze ondernemers. Het resultaat: ze hebben veel nieuwe ideeën en kennen de kracht van hun product.”

Benieuwd naar de sociale ondernemingen en hun groeiplannen? Kom dan naar onze Demoday. Wil je op de hoogte blijven van HeldCare? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: http://eepurl.com/ctN0zj of volg ons via facebook en twitter.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK