Return to site

Over dialogen en keuzes maken: in gesprek met procescoach Olga Plokhooij

Tijdens de Verdiepingsdagen krijgen de deelnemers van HeldCare veel nieuwe inzichten. Dat is heel waardevol voor het ontwikkelen van hun groeiplan voor de komende drie jaar. Het verwerken van al die ideeën en inzichten is alleen een behoorlijke uitdaging. Elke onderneming heeft daarom vanuit Heldcare een coach die hun ondersteunt in dit proces. Zo is Olga Plokhooij de procescoach van deelnemers Habion en Het Danspaleis. Maatschappelijke vernieuwing doet haar hart sneller kloppen en ze begeleidt graag sociaal ondernemers, want: “De combinatie van ondernemen en écht iets goeds willen doen voor de maatschappij, dat is goud waard.”

Wat doe je in het dagelijks leven en waar komt je interesse voor maatschappelijke vraagstukken vandaan?

“Ik werk inmiddels 15 jaar als ondernemer op het gebied van maatschappelijke ontwikkeling. In die rol heb ik bijgedragen aan allerlei initiatieven; zo heb ik bijvoorbeeld 12 jaar geleden samen met een aantal mensen Nederland in Dialoog opgezet. Tegenwoordig ben ik partner bij Spirit of the Age, waar ik advies, begeleiding en dialoogtraining geef aan sociaal ondernemers en andere organisaties die vernieuwing nastreven. De interesse voor maatschappelijke vraagstukken heb ik altijd al gehad, waarbij ik wel steeds de brug zoek met ondernemerschap en professionaliteit. Op die manier kun je namelijk echt nieuwe vormen van samenleven en samenwerken creëren.”

Je hebt veel ervaring met dialoogtraining: wat betekent het precies om de dialoog aan te gaan en wat kun je er mee bereiken?

“De dialoog is een methode om elkaar te leren kennen en een gemeenschappelijk belang te vinden. Je deelt je eigen ervaringen, ideeën en dromen met anderen, en luistert aandachtig naar wat zij te vertellen hebben. Achtergronden en rollen doen er niet toe, iedereen is gelijkwaardig in de dialoog: op die manier kun je een gezamenlijke droom ontwikkelen en bedenken hoe je die kunt laten uitkomen. Zo kun je in hele korte tijd verbinding maken met anderen en de basis leggen voor actie – want het gaat uiteindelijk om dóén.”

Waar ligt bij jou de nadruk op in de coaching van Habion en Het Danspaleis?

“Goed luisteren, veel vragen stellen over hun drijfveren en ambities, en dan goed doorvragen. Het is heel belangrijk dat de deelnemers tijd hebben om te reflecteren: op hunzelf, hun organisatie en het HeldCare programma. Het uiteindelijke doel is dat ze keuzes maken: het is natuurlijk belangrijk dat ze alles wat ze tijdens de Verdiepingsdagen hebben geleerd daarin meenemen, maar ze zullen wel zelf moeten kiezen wat het beste bij hunzelf en hun organisatie past. Zij zijn het die verder moeten met hun onderneming.”

broken image

Wat zie je bij de deelnemers gebeuren in het coaching proces?

“Ik zie dat de helderheid toeneemt, ze zien veel scherper waar ze heen willen, wat daar voor nodig is en welke keuzes gemaakt moeten worden. Dat komt natuurlijk niet alleen door de coaching: het is alles bij elkaar, het trainingsprogramma, de input van experts en de andere deelnemers, de coaching en hun eigen reflectie. Ik geniet ervan om hun ontwikkeling te zien, daar haal ik echt voldoening uit. Het zijn zeer geïnspireerde professionals die hun werk met gretigheid doen en staan voor waar ze in geloven.”

Benieuwd naar de sociale ondernemingen en hun groeiplannen? Kom dan naar onze Demoday. Wil je op de hoogte blijven van HeldCare? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: http://eepurl.com/ctN0zj of volg ons via facebook en twitter.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK